diumenge, 5 de febrer del 2012

Braç de gitano de patata

Fa fred i inclús cauen algunes volves de neu. Això implica que no es pot fer gran cosa al carrer, així que he aprofitat el matí per fer un plat que potser no és el més adequat per un dia com el d'avui, ja que fa molt fred, però demà ja tindré el dinar per emportar-me a la feina.
És un plat molt fàcil de fer, i a l'estiu entra com si res. Un braç de gitano de patata farcit de tonyina, olives, palets de cranc...cadascú el pot farcir com a més li agradi, podeu ficar tots aquells ingredients que us vinguin de gust.
Seguidament us explico com el faig jo, però segurament hi ha moltes possibles variacions a fer, així que si us atreviu a fer-lo, deixeu volar la imaginació.

Ingredients:
2 cebes
6 patates (en funció del seu tamany en ficarem més o menys)
olives rellenes
2 llaunes de tonyina
palets de cranc (al gust)
2 ous durs
maionesa

Procés:
Ficarem a bullir l'aigua en una olla amb una mica de sal, oli i les dues cebes trencades a bocins petits. Un cop l'aigua arrenqui el bull i ficarem les patates pelades i també les tallarem una mica perquè desprès no ens costi tant xafar-les. Deixarem que bullin uns 15-20 minuts. Passat aquest temps agafarem una mica de l'aigua on han bullit les patates i la reservarem, la resta la llençarem ja que ficarem les patates a l'escorredora. Quan s'hagin refredat una mica les ficarem en un recipient on les poguem aixafar amb una forquilla, per tal d'aconseguir una massa. Perque no sigui una tasca molt feixuga i ens costi molt, anirem afegint una mica de l'aigua que havíem reservat per poder-les aixafar molt millor.
Un cop tinguem les patates xafades amb la forquilla, agafarem un drap de cuina net i l'estendrem al màrmol i a sobre i abocarem la massa de patata. Amb una espàtula aplanarem aquesta patata escampant-la per tot el drap. Intentarem repartir bé la patata i que ens quedi el mateix gruix a tot el drap. Seguidament, quan ja tinguem la capa de patata escampada a parts iguals per tot el drap, i ficarem una mica de maionesa i la repartirem bé. Al damunt i afegirem al nostre gust les olives, la tonyina, l'ou dur, els paletes de cranc...el que més us vingui de gust.
Un cop tenim això fet, hem d'enrroscar el puré de patata per donar-li forma de braç de gitano. Aquí si que hem d'anar una mica amb cura acompanyant el drap i amb l'ajuda de la mà anar enrroscant tota la patata, fins aconseguir el braç. Quan el tinguem, ja el podem ficar a la safata on el servirem.
Ara és el moment de decorar-lo per fora. Aquí també podeu jugar molt amb ingredients de diferents colors i sabors. Primer de tot li tornem a donar una capa de maionesa i a sobre i ficarem l'altre ou dur a rodanxes. A més a més també podeu ficar-hi pebrot o el que vulgueu. Jo com podeu veure a la imatge, hi he ficat palets de cranc tallats amb forma de triangle, i pebre vermell dolç, per decorar. Per acompanyar-ho una mica d'enciam.
Ja veieu que no té cap secret i és molt fàcil de fer. A més tothom se'l pot fer al seu gust, amb els ingredients que més us agradin. Potser és un plat que és més apetitós a l'estiu, però si el fem ara a l'hivern a temperatura natural, també és molt bo. A més a més, com he dit anteriorment em servirà perfectament per endur-me'l demà a la feina.

Problemes amb els que us podeu trobar:
Penso que el més complicat de fer és la forma de braç de gitano, que s'ha de fer amb molta cura i a poc a poc per tal de que no se'ns trenqui la patata.

Espero que us animeu, és molt fàcil, i tampoc no costa massa estona fer-lo. Animeu-vos. Si teniu algun dubte, estaré encantada de contestar-vos-el.


Moltes gràcies per endavant!

5 comentaris:

  1. Comenteuli a rosa .. magnifica cuinera i estraodinaria persona !! mereixes tots els profiterooolss" de la capa de la terra, ai pantalla !! buah.. bonanit

    ResponElimina
  2. S ocorro acabo de extender la patata y se me pega toda en el trapo y en la cuchara
    Queria dejarlo en la nevera echo para el medio dia y nose si lo voy a mezclar todo y lo comeremos como pure. Mª jose

    ResponElimina
  3. Vayaa..esto si que me sabe mal..sabes lo que te habrá pasado? que las patatas no estan bien escurridas y el puré te ha quedado muy calro y por eso se te pegaba en el trapo. Pero no te decaigas que seguro que la proxima vez te saldrá mucho mejor! Ánimo MªJose! :)

    ResponElimina
  4. Hola !

    Un dubte
    el que es la ceba tambe es trinxe am la patata ?
    Merci

    ResponElimina
  5. Hola, josep mª! Doncs si la ceba es trinxe amb la patata però l'has de tallar molt petita. Però també tens l'opció de ficar al ceba a bullir dins l'olla sencera, sense trencar-la i després quan les patates s'hagin fet treus la ceba i trinxes les patates.
    Però jo et recomano que fiquis ceba, dóna més bon gust i aporte substancies i vitamines molt saludables pel cos. :)

    Gràcies epr comentar i visitar el blog!

    ResponElimina